ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
04 Юли 11, 11:23 / Автор: infotourism.bg
Екофест край Габрово на 16 и 17 юли
Местността Узана над Габрово ще се превърне в селище на еко иновации, традиции, игри и музика.
 
Узана, до която се стига с автобус от Габрово, ще се превърне в селище на екологични инициативи от цялата страна, в което можете да намерите:
  • „Еко-академия"
  • „Чаршия" с биопродукти
  • „Технопарк" с демонстрационни проекти за алтернативна енергия
  • „Мегдан" - сцена
  • „Занаятчийница"
  • Дзен център за духовно здраве
  • Велопар
  • „Кметство" с информационен център и място за дискусии.

Най-атрактивна за любопитните към иноваците ще бъде демонстрацията на инсталации за алтернативна енергия. Ще видите как се правят брикети от тръстика, енергия от биомаса и термопомпа, захранвана от слъчневата енергия в „Технопарка" на феста.

Програмата включва атрактивни демонстрации в най-разнообразни сфери, като например:
  • Състезание по радиопроследяване на костенурчи двойки (тракинг) от създателите на единствения център за защита на костенурки в България - Геа Челония;
  • Тъкане на традиционното сватбено знаме Феруглица от бабите от с. Добърско;
  • Месене на квасен хляб с Хлебната къща от Габрово;
  • Забъркване на биошотове и биодегустации;
  • Интерактивни игри за опознаване на биоразнообразието в Централен Балкан, Беленските острови и парк Българка;
  • Работилница за рециклирано изкуство;
  • Сериозни семинари и дискусии: „Земеделие върху замърсени земи?", „Родопите като велодестинация", „Предизвикателствата за горите в съвременния свят" и други.
Музикалната програма на "Узана Поляна Фест" ще бъде от етнофюжън групата „Оратница" и звездата Петър Янев - каба-гайдата, която свири зад космическия глас на Валя Балканска. Те ще бъдат подгрявани от джаз - формацията Splash damage и мултимедийният пърформанс „Селото, което изчезна за една нощ", дело на Виолета Янева.
 
Любителите на екстремните спортове ще намерят въжена градина, катерачна стена и специален велопарк, изграден от Фондация "Екообщност", за който ще могат да се наемат и колела под наем.
 
Завършекът на фестивала ще даде началото на инициатива, промотираща колоезденото като алтернативна форма на туризъм. Oт Узана до Велико Търново ентусиасти ще карат три дни колелата си през Соколовския манастир и Боженци до старопрестолния град, за да покажат, че еко - и велотуризмът у нас имат сериозни перспективи и са разумна алтернатива на масовия туризъм.
   
Достъпът до "Узана Поляна фест" е свободен за всички, които искат да научат повече за алтернативите в съвременния свят, доказващи, че хармоничния живот на човека с природата е възможен и постижим.
 
Фестивалът в географския център на България се организира от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и за пръв път ще представи, по толкова атрактивен начин, проектите от цялата страна, съфинансирани за последните 5 години на стойност около 7 млн. щатски долара. Подкрепените проекти са в разнообразни сфери, свързани с устойчивото развитие: еко-туризъм, опазване на околната среда, биоразнообразие, почви, води и здравословен живот.
 
Фестивалът се случва в партньорство с община Габрово, която ще осигури редовен автобусен превоз от града до Узана.

Организаторите препоръчват на посетителите да използват организирания транспорт вместо лични автомобили, за да се намали екологичния отпечатък на събитието и да се спестят неприятни преживявания около паркирането.

Източник: http://infotourism.net/index.php?t=7608&m=2

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9487