ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
20 Февруари 11, 15:50 / Автор: bgnes.com - "Индепендънт"
Изучаването съня на черната американска мечка ще ни помогне да стъпим на Марс
Ново изследване на организма на мечките, които прекарват няколко месеца в зимен сън, помогна на американски учени да достигнат до извода, че един ден кръстосващите Космоса ще могат да спят в продължение на месеци, докато трае пътешествието им.

Черните американски мечки (Ursus americanus) са едни от най-големите животни, които спят зимен сън. Биолозите все още знаят твърде малко за този вид бозайници, които в продължение на пет или седем месеца живеят без храна, течности и без да се изхождат. Някои експерти дори се озадачават дали мечките наистина прекарват този период спейки, тъй като тяхната телесна температура спада едва с няколко градуса под нивото от 36C по Целзий, а по принцип би било редно тя да се доближи до нулата. 

Но ново изследване, при което били наблюдавани ежедневните физиологични промени на пет черни американски мечки посочи, че косматите бозайници наистина карат зимен сън, по време на който базалният им метаболизъм се забавя с над 75%. 

Учените смятат, че откритието им ще им осигури ценна информация за намаляването на метаболичната активност на човешкото тяло, което един ден може да доведе до нови практики на лекуване в медицината. Това пък може и да спомогне за по-дългото пътуване на човека в открития Космос...

Цялата статия: http://news.bgnes.com/view/901537


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0358