ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
17 Декември 10, 14:12 / Автор: bgnes.com
Жена без страх в помощ на ветерани от войните срещу стреса
Учени от САЩ са открили жена с редки мозъчни промени, които я правят неподатлива на страх, като се надяват тя да им помогне да открият лечение за посттравматичния стресов синдром.

Изследователите работят през последните две години с жената, известна само с инициалите С.М.,  която има разрушена амигдала – част от мозъка, която изпитва чувството на страх. 

"Забележително е, че още е жива - подчертава водещият изследователския екип Джустин Фейнщейн за списание Current Biology. - Целта на страха е оцеляването и амигдалата ни помага да останем живи, като избягваме ситуации, хора или обекти, които застрашават живота ни. С.М. няма амигдала, затова няма и способност да забелязва и избягва опасността".
 
Вместо страх, жената, която страда от рядката болест Урбах-Вете, описва "чувство на любопитство". 

Тя е галила змии и е опитала да погали тарантула, въпреки, че заявява, че "мрази" подобни животни и се опитва да ги избягва. В друг случай тя просто отнесла за врата змия, която се навъртала около децата й. Когато неизвестен опрял нож до врата й, тя го погледнала и уверено заявила, че "Ако ще ме убиваш, ще трябва първо да минеш през ангелите на моя Бог", при което той я пуснал...

Цялата статия: http://news.bgnes.com/view/886763


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0409