ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
03 Август 10, 12:41 / Автор: dir.bg
Отново за археологическия Мачу Пикчу в Средна гора / Културно-историческо наследство, наука, радиус
Екип от археолози от Националния исторически музей (НИМ) търсят тракийски град в подножието на връх "Кози грамади" в Средна гора.


По думите на ръководителя на експедицията Иван Христов, който е зам.-директор на НИМ, резиденцията има връзка с паметниците, които археологът Георги Китов разкри и проучваше в равнинната част край селото. Всичко това представлява огромен археологически комплекс, свързан с пътища, история, смята Христов. Отделно от най-високата точка на самия връх до владетелската резиденция са разположени много паметници, които представляват малък тракийски град.  

Резиденцията се намира на площ от 4,5 дка, била е висока 5 метра, построена при изключително добре планиран, предварително заравнен терен, с прави ъгли на крепостната стена. Археолозите са категорични, че този паметник няма аналог в Югоизточна Европа.

Краят на историята на този обект, според Христов, е по времето на Филип Втори Македонски през 342-341 година пр. н.е., когато тук се води голямо сражение между македонски военни части и негови съюзници от Италия. На входа на сградата археолозите намират много монети, които доказват времето на разрушаването й, тъй като те са на Филип Втори, на Терес Втори, Котис Първи и Аматок, както и двойна брадва (лабрис), символ на царската власт у траките.

Историята на тракийския комплекс под "Кози грамади"
завършва по време на християнството...


Цялата статия: http://dnes.dir.bg/news/ivan-hristov-kozi-gramadi-machu-pikchu-6843489?nt=4


 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9871